SKOOLHOUSE TEATER
Skolföreställningar på dagtid för gymnasie- och folkhögskolan
Välkomna till Playhouse!
På utvalda vardagar kl. 14.00 spelar vi teater för en ungdomspublik. För 100kr per elev får ni, utöver själva föreställningen, även ta del av lärarmaterial och möjlighet att boka efterföljande samtal med skådespelarna. På vårt Instagramkonto, @skoolhouseteater, fylls det hela tiden på med material om föreställningen och om teatern som medium.
För att boka biljetter till dig och dina elever så kontaktar du Ella Bäckman via mail, eller om du har frågor, via telefon. Hon kommer att hjälpa dig med bokning, betalning och hon skickar också över lärarhandledningen. Det går jättebra att ta kontakt även om du inte vet om du kommer att boka, svar på frågor finns också!
Ella Bäckman
ella.backman@playhouseteater.se
+46 (0)70-407 85 95
Just nu spelar Mlimas Berättelse hos oss på Playhouse och föreställningen beskrivs såhär:
Berörande drama om globaliseringens baksida av USAs mest spelade dramatiker
Elefanten Mlima är legendarisk. Hans betar är enorma, hans ålder respektingivande och han räknas som nationalskatt. Men nu springer han, jagad och livrädd, med stanken av människor tätt i hälarna. Kenyas savanner som brukade vara hans hem är invaderade av tjuvjägare och han faller, genomborrad av pilar, för sina magnifika betars skull. När Mlima dör tar elfenbenshandelns ljusskygga kommers vid. Går det att sälja ett par så glödheta betar? Vad driver människorna som är involverade – en desperat kamp för att mätta sin familj eller begäret efter den ultimata statussymbolen till lyxvåningen?
Vad tar föreställningen med sig tillbaka till klassrummet?
När ni lämnar salongen kommer tankar om korruption, frågor om handlingsfrihet gentemot strukturella villkor, etik och moral, maktutövande, kapitalism och miljöfrågor följa med er ut.
Som samhällskunskapslärare kan du föra diskussion om vem som egentligen står till svars för ett system? Vår värld är byggd med kapitalismens klossar, efterfrågan speglar utbudet och allt som går att sälja säljs. Så vem är ansvarig för att en elefant faller offer för en tjuvjägare? Vilken del av kedjan bär skulden? Är det den som dödar, den som smugglar, den som karvar eller den som köper? Globaliseringens framfart omöjliggör ett svartvitt synsätt, komplexiteten och människans natur går hand i hand. Korruption, desperation och viljan att skapa ett bättre liv påverkar människans livsvillkor, och det går inte att lyfta ut henne ur den värld hon lever i.
I geografiklassrummet kan ni prata om hur världshavens transportsystem är uppbyggda och var de brister, Kenyas förutsättningar och system för att skydda sina naturlandskap och nationalparker eller den traditionella handeln mellan Asien och Afrika och hur den påverkats av kolonialiseringen.
Mlima föds i Tsavo Nationalpark i Kenya och hans betar färdas först genom landet och sedan på ett containerfartyg över Indiska oceanen till Vietnam och vidare upp till Kina. Händerna som rör vid betarna har alla olika förutsättningar att skapa en försörjning för sig och de sina, och de är alla beroende av de marker de lever på. Vilka livsmiljöer har människan i den gigantiska staden Beijing gentemot landsbygden i sydöstra Kenya?
Lärarmaterial?
Det här och mycket mer får du hjälp att sortera upp i lärarmaterialet vi tagit fram. Där finns en bank av diskussionsfrågor, en essäuppgift och ett referensbibliotek från föreställningen. Materialet gör det lätt att skapa en lektion eller två av föreställningen och plocka upp trådarna som den tar upp. Eller också kommer ni hit och låter konstupplevelsen stå för sig själv, det finns såklart ett egenvärde i att se scenkonst och lära sig det kulturella språk som används på teatern. Hur ni än väljer att göra så är ni varmt välkomna till Playhouse!
Var? Playhouse Teater på Drottninggatan 71.
När? Spelas 9/3, 22/3, 30/3, 31/3 och 5/4 kl. 14.00.
Pris? 100kr per elev, medföljande lärare/skolpersonal går gratis. Godkända för Kulanpremien.
Ålder? Från 15 år.
Spellängd? 90 min, ingen paus.
Platser i salongen? 205.
Rullstolsplatser? 4.
Eftersnack? Ja, om ni vill!
På scen: Inès Cherif, Måns Clausen, Timothy Waliggo Kakeeto, William Wahlstedt.
Manus: Lynn Nottage.
Regi: Dennis Sandin.
Scenografi: Dennis Sandin.
Översättning: Bengt Ohlsson.
Kostym: Maria Felldin Almgren.
Mask: Catharina Lundin.
Ljus: Kevin Wyn-Johnson.
Ljud: Mikael Svanevik.
Rekvisitör: Ditte Edin.
Med stöd av: Region Stockholm, Stockholm stad, Kulturrådet och Svante Bergströms teaterstiftelse