Historik
Boka biljetter

Playhouse teaters historik

1996 packade Elisabet Klason och Björn Lönner sina väskor för att åka till New York och studera vid The American Academy of Dramatic Arts, en av världens äldsta och mest ansedda teaterutbildningar. Föga anade de väl att de skulle återkomma till Sverige tre år senare med en väska full av teaterpjäser och med en plan att starta en scen för nutida amerikansk dramatik!
 
Åren i New York var fyllda av teater, teater, teater. De fick mängder av fribiljetter till såväl storslagna Broadway-produktioner som obskyra källaruppsättningar. De förälskade sig i staden, atmosfären, människorna, pulsen (och varandra). Det finns en teater i varje gathörn och alla man möter tycks vara arbetssökande skådespelare, regissörer eller manusförfattare.
 
Vi ser alla på amerikansk film men varför spelas det så sällan nyskriven amerikansk dramatik på scenerna i Sverige, när det finns ett så stort utbud i USA? Tanken sådde ett frö.
 
Väl hemkomna från New York började planerna ta form. Första uppsättningen gjordes på Pero's Teater - Uppväxt i fångenskap - då såväl pjäs som regissör hämtades från New York. Det blev en lärorik uppsättning (läs kostsam...), som trots allt gav mersmak. Nästa gång hyrde de in sig på dåvarande Sibyllegatans Teater (idag Playhouse) där de hösten/våren 01/02 gjorde inte mindre än tre uppsättningar ( Serenading Louie, Jack & Jill och Proof). I maj 2002 fick de frågan av dåvarande ägaren Nicoline Kinch om de ville ta över teatern. De lejde två handelsstudenter som fick räkna på det hela - de konstaterade snabbt att det var vansinne -och strax därefter tog Elisbet och Björn över teatern.
 
Sen dess har Playhouse gjort fjorton uppsättningar, de flesta Skandinavien- eller Europapremiärer, och fortfarande packas resväskan full varje gång Elisabet och Björn besöker New York för att leta efter ny fräsch, infallsrik och aktuell dramatik att spela för sin publik på Playhouse Teater i Stockholm!

531510530503
Cookies
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.
- Nyhetsbrev

Vill du ha Playhouse nyhetsbrev?

Klicka här!