Om Playhouse Teater i Stockholm
Boka biljetter

531510530503

om playhouse teater

playhouse teater - det bästa från new york på svenska

18 år, 28 uppsättningar, 22 nya dramatiker

De konstnärliga ledarna Elisabet Klason och Björn Lönner driver Playhouse med ambitionen att presentera de bästa nyskrivna och prisbelönta pjäserna direkt från scenerna i New York och London och framföra dem på svenska.
 
På sin intima scen vid Östermalmstorg producerade Playhouse under femton års tid tjugotvå uppsättningar (samtliga Sverigepremiärer, de flesta Skandinavien- eller Europapremiärer) samt introducerade sexton i Sverige tidigare ospelade dramatiker. I januari 2015 tog Playhouse över anrika Reginateatern på Drottninggatan, och efter 9 månaders ombyggnation och renoveringar öppnades Nya Playhouse Teater – ny scen, salong, kök och teaterbistro i skön förening.
 
Alltid aktuellt
 
En föreställning på Playhouse är alltid en ny pjäs, en berättelse som inte tidigare visats i Sverige: aktuell, engagerande och inspirerande. Pjäserna och dramatikerna är prisbelönta och spelas på New Yorks mest renommerade teatrar, exempelvis Playwrights Horizons, Manhattan Theater Club och Roundabout Theater Company.
 
Ibland är pjäsen så rykande färsk att den inte haft premiär i hemlandet. 2006 hade Playhouse Teater planerad premiär samtidigt som Broadway på pjäsen Three Days of Rain, skriven av Richard Greenberg. När en av huvudrollsinnehavarna i New York - Julia Roberts! - blev sjuk och Broadwaypremiären riskerade att skjutas fram, fick Playhouse Teater ett telefonsamtal där man krävde att Playhouse gjorde likaledes. 
 
Ett annat exempel på Playhouse Teaters framförhållning är filmen Rabbit Hole, efter ett manus av David Lindsay-Abaire, som gick upp på biograferna 2010 med Nicole Kidman i huvudrollen: på Playhouse Teater framfördes den redan 2008 med titeln Myriader. 
 
Off-Broadway på Drottninggatan
 
I New York är det storleken på teatersalongen som avgör huruvida en teater får kalla sig Broadwayteater - inte läget. En Broadwayteater måste rymma minst 500 personer, en Off-Broadwayteater mellan 100 och 499 personer, medan mindre salonger är att betrakta som Off-off-Broadway. Följaktligen kan Playhouse Teater kalla sig för en Off-Broadwayteater på Drottninggatan i Stockholm! 
Cookies
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.
- Nyhetsbrev

Vill du ha Playhouse nyhetsbrev?

Klicka här!