1996 packade Elisabet Klason och Björn Lönner sina väskor för att åka till New York och studera vid The American Academy of Dramatic Arts, en av världens äldsta och mest ansedda teaterutbildningar. Föga anade de väl att de skulle återkomma till Sverige tre år senare med en väska full av teaterpjäser och med en plan att starta en scen för nutida amerikansk dramatik!
Åren i New York var fyllda av teater, teater, teater. De fick mängder av fribiljetter till såväl storslagna Broadway-produktioner som obskyra källaruppsättningar. De förälskade sig i staden, atmosfären, människorna, pulsen (och varandra). Det fanns en teater i varje gathörn och alla man mötte tycktes vara skådespelare, regissörer eller manusförfattare – eller åtminstone drömde man om att vara det.
Vi ser alla på amerikansk film och tv men varför spelas det så sällan nyskriven amerikansk dramatik på scenerna i Sverige när det finns ett så stort utbud i USA? Tanken sådde ett frö.
Väl hemkomna från New York började planerna ta form. Första uppsättningen gjordes på Pero's Teater - Uppväxt i fångenskap - då såväl pjäs som regissör hämtades från New York. Det blev en lärorik uppsättning (läs kostsam...), som trots allt gav mersmak. Nästa gång hyrde de in sig på dåvarande Sibyllegatans Teater där de hösten/våren 01/02 gjorde inte mindre än tre uppsättningar (Serenading Louie, Jack & Jill och Proof). I maj 2002 fick de frågan av dåvarande ägaren Nicoline Kinch om de ville ta över teatern. De lejde två handelsstudenter som fick räkna på det hela - de konstaterade snabbt att det var vansinne - och strax därefter tog Elisabet och Björn över teatern.
Playhouse hade sitt hem på Sibyllegatan under närmare femton produktiva och kreativa år och gjorde uppsättning på uppsättning av främst nyskriven amerikansk men sedermera även brittisk dramatik. Alltid med samma ambition – att hitta ny dramatik av i Sverige ospelade dramatiker som är aktuella och eviga, angelägna och konstnärligt högkvalitativa.
I januari 2015 tog Playhouse över dåvarande Spaghettioperan Regina och påbörjade en totalrenovering/ombyggnation som varade i nio månader. I september kunde portarna slås upp till Playhouse nya hem på Drottninggatan. Här förverkligades Playhouse vision om en teater där publiken, dramatiken och de nya berättelserna står i fokus. Här finns bistro, bar och pjäsbibliotek i skön föreningen med en salong som skapar närhet och intimitet med sin publik. En öppen teater med låga trösklar som finns där människan finns – i livets mittpunkt, mitt i steget och som erbjuder en möjlighet att i gemenskap med andra reflektera över människan i stort och smått och sig själv i synnerhet.