Tidigare produktioner
Boka biljetter

tidigare produktioner på plaYhouse teater

MLIMAS BERÄTTELSE

Av Lynn Nottage
Spelades på Playhouse våren 2023

Vad är det som gör att vi fortsätter köpa elfenben eller fiska ål utan att tänka på konsekvenserna? Av tradition? För att försörja vår familj? Fåfänga? Status? Okunskap? Och vad har vi för ansvar för de val vi gör? Det är några av frågorna som ställs i angelägna och djupt berörande pjäsen Mlimas Berättelse.
För sina magnifika betars skull dödas en legendarisk elefant och en ljusskygg handel tar sin början. Vad driver människorna som är involverade – en desperat kamp för att mätta sin familj eller begäret efter den ultimata statussymbolen till lyxvåningen? Pjäsen tar oss med på en omtumlande resa genom girighet, utsatthet, begär och fåfänga. En berättelse om människans ansvar, maktlöshet och möjligheter i en värld som flätats samman till ett system vi inte ser konsekvenserna av.

USAs just nu starkast lysande dramatikerstjärna och en av Sveriges mest anlitade regissörer skapar en vacker och djupt berörande berättelse om drivkrafter, exploatering, skönhet och mänsklighetens största utmaning.

MLIMAS BERÄTTELSE är skriven av tvåfaldiga Pulitzervinnaren Lynn Nottage och regisseras av Dennis Sandin som gjorde succé på Playhouse med sin uppsättning av GRÄNSER våren 2022. Bengt Ohlsson översätter.

Premiär 22 februari 2023.

”Symbolbärande teater. Lynn Nottage lyckas fånga samtidens amoraliska konsumism och dess konsekvenser."
DN

”En historia väl värd att berättas.” SvD

"Stark och berörande med enastående skådespelare." Kulturbloggen

”stark och berörande. En välspelad pjäs av en tvåfaldig Pulitzerprisvinnare som ni absolut ska passa på och se." Påscen

"Ingen lämnar teatern oberörd." Broadwayworld

"En väldigt viktig pjäs" Konsert & Musikal

MEDVERKANDE

Av: Lynn Nottage

I rollerna:   
Inès Cherif, Måns Clausen, Timothy Waliggo Kakeeto och William Wahlstedt

Regi & scenografi: Dennis Sandin
Översättning: Bengt Ohlsson
Rekvisita: Ditte Edin
Kostymdesign: Maria Felldin Almgren
Ljusdesign: Kevin Wyn-Jones
Musik & ljuddesign: Mikael Svanevik
Maskdesign: Catharina Lundin
Producent: Louise Helgesson

Teaterförlag: Nordiska ApS

Med stöd av: Kulturrådet, Stockholm Stad, Svante Bergströms Teaterstiftelse och Region Stockholm

RED SPEEDO

Av Lukas Hnath
Spelades på Playhouse hösten 2022

Välkommen in i simhallen! Med klordoften stickande i näsan och det våta kaklet under våra bara fötter får vi följa ett explosivt syskondrama om strävan efter ett bättre liv, framgång, fusk och kärlek. I en värld där segern är allt - vad är jag värd om jag förlorar? Och vad blir vi för människor när personlig vinning är viktigare än moral?

OS-uttagningarna är bara några timmar bort och för simmaren Ray är planen glasklar; ta sig till OS, ro hem sponsorkontraktet, säkra sin framtid, fixa tjejen. Men ett ödesdigert hot tornar upp sig. I ett kylskåp hittas prestationshöjande preparat. Nu hänger allas framtid på en skör tråd - Rays, tränarens, hans brorsa som leker manager och viktigast av allt - hur ska Ray vinna tillbaka sin Lydia om han bara är en fattig looser?

Red Speedo har gjort stor succé i New York och London och är skriven av stjärnskottet Lucas Hnath. För regin står Stefan Marling (Bästa pjäsen, Prydh, Allt som är underbart) och Bengt Ohlsson översätter.

Premiär 28 september 2022.

”publiken jublar när Philip Oros som Ray – iförd röda badbyxor och en mängd tatueringar, likt en mänsklig bilderbok – tar sig upp ur bassängen på scenen.” SvD

”Lucas Hnath har konstruerat en kvick teaterlåda för att snärja fyra figurer i ett både lättsamt och mörkt komiskt moralspel.” DN

”Det är modernt, rappa repliker och ingen paus. Så härligt att Playhouse Teater finns i Stockholm. En liten klick New York, mums.” Teaterstockholm

”Humorn blandas med allvar i en perfekt mix och det går inte att låta bli att bli berörd. Missa absolut inte denna fantastiska pjäs på Playhouse Teater.” Påscen

"Levererar slapstick med säljande övertygelse" Kulturbloggen

MEDVERKANDE

Av: Lukas Hnath

I rollerna: 
Philip Oros, Jonathan Silén, Martina Hemmingsson, Björn Lönner

Regi: Stefan Marling
Översättning: Bengt Ohlsson
Scenografi: Paul Garbers
Kostym: Maria Felldin Almgren
Ljusdesign: Kevin Wyn-Jones
Kompositör/Ljuddesign: Daniel Douhan
Mask: Nina Lagnefeldt
Rekvisista: Ditte Edin
Producent: Louise Helgesson

Teaterförlag: Nordiska ApS - Köpenhamn

Med stöd av: Kulturrådet, Kulturförvaltningen Stockholm stad och Svante Bergströms Teaterstiftelse

GRÄNSER

Av Henry Naylor
Spelades på Playhouse våren 2022

Hennes älskade stad slås i spillror av kriget. I skydd av mörkret låter hon sorgen och ilskan få utlopp i regimkritiska graffitimålningar på söndertrasade fasader. Men hon tar allt större risker under sina nattliga räder och regimens kontrollerande ögon finns överallt.

I en annan del av världen för en framgångsrik fotograf en inre moralisk kamp med sig själv. Som ung idealist slår han igenom när tvillingtornen faller – tre år tidigare tog han av en slump foton som hela världen plötsligt vill ha. Därefter badar han i lukrativa uppdrag som kändisfotograf. Men varför blir han inte kvitt en diffus känsla av… smutsighet?

Gränser är en angelägen, pulserande pjäs med satirisk udd och – på sina håll – dråplig humor. Ett episkt, hudnära drama om frihet, medmänsklighet, girighet och uppoffringar.

Gränser har vunnit en lång rad utmärkelser och hyllats såväl i Storbritannien som internationellt. Brittiska The Times har omnämnt Naylor som ”one of our best new playwrights”. Föreställningen regisseras av Dennis Sandin som gör regidebut på Playhouse men som har en lång rad succéer bakom sig på bl a Malmö Stadsteater, Uppsala Stadsteater, Folkteatern och Kulturhuset Stadsteatern.

En av de fem bästa föreställningarna just nu i DN:

”denna växelvis monologiska pjäs mellan två personer och med det syriska inbördeskriget som fond förvaltas med stor suggestionskraft av regissören Dennis Sandin och skådespelarna Tobias Aspelin och Inès Cherif.” DN

”Med pjäsen ”Gränser” tar Playhouse upp teman som blivit akut aktuella.” SvD

”Närvarande, intensivt, berörande och drabbande” Broadwayworld

MEDVERKANDE

Av: Henry Naylor

I rollerna: 
Inès Cherif och Tobias Aspelin

Regi, scenografi: Dennis Sandin
Översättning: Bengt Ohlsson
Kostym: Maria Felldin Almgren
Ljusdesign: Kevin Wyn-Jones
Kompositör/Ljuddesign: Mikael Svanevik
Inspelad sång: Ester Svanevik
Mask: Catharina Lundin
Rekvisista: Ditte Edin
Producent: Louise Helgesson

Teaterförlag: Nordiska ApS - Köpenhamn

Med stöd av: Kulturrådet, Kulturförvaltningen Stockholm stad och Svante Bergströms Teaterstiftelse

LIVET SUGER

Av: Aaron Posner
Spelades på Playhouse hösten 2021

Hjärtligt välkommen till en weekend på landet som landar i den stora frågan om huruvida man över huvud taget kan hoppas på kärleken eller om livet verkligen suger, och i så fall hela tiden eller bara då och då? 

Vi möter Vanja och hans brorsdotter Sonia som sköter om en gård någonstans pålandsbygden. Gården är inte deras utan ägs av Sonias frånvarande pappa, den pompöstintellektuelle Professorn och hans betydligt yngre och skitsnygga fru Ella. Ett plötsligt besök av det olyckliga paret tänder gnistor och river upp sår och ställer snart allas liv på ända. Såväl Vanja som hans bäste vän Dr Aster är svårt förälskade i Ella. Sonia är i sin tur förälskad i Dr Aster, Babs (en hyfsat harmonisk krukmakare) sörjer en förlorad kärlek och Knipan (vars identitet är oklar) är även hon hopplöst förälskad i Ella. Ella själv är urless på män som förälskar sig i henne men är icke desto mindre attraherad av Dr Aster.

”En tröst i mörkret. Posner tolkar Tjechov med glimten i ögat.” DN

”Fullträff av Playhouse. Komisk pärla och en härlig energikick. Underfundiga repliker levereras med perfekt komisk timing.” Konsert och musikal

”5 av 5. Fantastisk relationskomedi med värme och mycket tänkvärda scener. Det här är teater när det är som bäst.” På Scen

”Ännu en succé av Playhouse!” Broadwayworld

MEDVERKANDE

Av: Aaron Posner

I rollerna: 
Astrid Assefa, Anders Berg, Kajsa Ekström, Peter Eriksson, Ole Forsberg, Moa Niklasson, Marie Robertson

Regi: Elisabet Klason
Översättning: Bengt Ohlsson
Kostym: Lisa Elverfors
Ljusdesign: Kevin Wyn-Jones Musik/Ljuddesign: Daniel Douhan
Mask: Catharina Lundin
Rekvisista: Ditte Edin
Producent: Louise Helgesson

Teaterförlag: Colombine

Med stöd av: Kulturrådet, Kulturförvaltningen Stockholm stad och Svante Bergströms Teaterstiftelse

TÅRTLJUS

Av Noah Haidle
Spelades på Playhouse hösten 2020 och våren 2021

Vad gör en livstid till ett liv?
Ernestine fyller 17 och våndas över sin och universums obetydlighet. Snart fyller hon 18. Sen 41. Sen 70. Och sen 107. Fem generationer och en födelsedagstårta som bakas på samma sätt under ett helt århundrade. Vad är det egentligen som gör en livstid till ett liv?

I Noah Haidles gripande, komiska och ömsinta pjäs får vi följa Ernestine (Katrin Sundberg) genom livet; vänner, relationer och familjemedlemmar som kommer och går; hennes funderingar kring alltings mening i livets olika skeden.

Det är en jordnära och samtidigt hisnande berättelse framförd av en stjärnspäckad ensemble – 90 år och en livstids liv på 90 minuter!

”Spelet är så bra att vi på nolltid hamnar i berättelsens kärna. Se det som ett betyg att det mot slutet storbölas i bänkraderna, ett hulkande som bara välgjorda romantiska komedier annars lyckas generera. Imponerande, sa jag det?” DAGENS NYHETER

”Katrin Sundberg vet hur en komisk slipsten ska dras. Stunden och evigheten möts. Den kaka som bakas på Playhouse Teater är försedd med en fin arom av feel good och en lagom dos eftertänksamhet. Komplett med goda skådespelarinsatser." SVENSKA DAGBLADET

"Fantastiskt manus och ypperlig regi i bästa Playhouse Teater-anda"
5 AV 5 i PÅSCEN

"en intelligent skriven pjäs, med rapp dialog, framförd av superba skådespelare" TEATERSTOCKHOLM

"Föreställningen för dem som vill vara säkra på att få en lyckad teaterkväll"
MINSTENGÅNGIVECKAN

MEDVERKANDE

Av: Noah Haidle

I rollerna: 
Katrin, Sundberg, Steve Kratz, Pierina Rizzo, Charlie Gustafsson, Richard Forsgren, Amanda Jansson

Regi:
 
Översättning: Bengt Ohlsson
Scenografi: Pia Wiik
Kostym: Maria Felldin Almgren
Ljusdesign: Kevin Wyn-Jones
Musik/Ljuddesign: Daniel Douhan
Mask: Nina Lagnefeldt
Rekvisista: Ditte Edin
Producent: Louise Helgesson

Teaterförlag: Nordiska ApS - Köpenhamn

Med stöd av: Kulturförvaltningen Stockholm stad och Svante Bergströms Teaterstiftelse

prydh

Av Anthony Neilson
Spelades på Playhouse våren 2020

I vårt ständigt pågående livspussel ska vi försöka klämma in det mesta; karriär, vänner, familj, träning, yoga och egentid. Och helst ska det synas hur bra vi har det på sociala medier. Och mitt upp i alltihop ska vi hinna med ett riktigt bra sexliv också - eller?

Det är 2020 och folk har mindre och mindre sex. De enda som håller ångan uppe är 70-plussarna. Och efter #metoo har kartan ritats om rejält. Vad är det som gäller egentligen? Hur ska vi närma oss varandra nu? Måste man ha sex? Och hur ofta i så fall? Hur funkar det här med samtycke? Måste vi prata oavbrutet så det inte blir fel? Ska man posta på Facebook efteråt?

För Jessica och Jens funkar det i alla fall inte. De har inte haft sex på över ett år. Och det är ingen sjuårskris heller – de har varit tillsammans i nio. Han vill men kan inte, påstår han. Hon både vill och kan, påstår hon. Men är det sant? Hursomhelst, nu ikväll och med dig som vittne, ska de göra ett sista desperat försök att starta om sexlivet och rädda sin relation. Kan de klara det?

Pjäsen gjorde stor succé på Royal Court Theatre i London och är skriven av Anthony Neilson, en av Storbritanniens mest uppmärksammade dramatiker. Den regisserades av Stefan Marling, konstnärlig ledare på Romateatern, som med stor framgång regisserade långköraren Allt som är underbart av Duncan Macmillan på Playhouse. 

"en relationsuppvisning i det mest intima"
"eleganta komiska dramaturgiska poänger"
DN

"Anthony Neilsons rappa komedi klär av en porrbesatt samtid"
"Louise Ryme och Peter Eggers har med hjälp av regissören Stefan Marling hittat ett fint, rappt avspänt sätt att gnabbas."
SvD

"man lämnar salongen med ett leende på läpparna."
broadwayworld

"balanserar mellan fräckhet och säkerhet"
Kulturbloggen

"Peter Eggers briljerar på scen"
påscen

Kort, rapp pjäs, intelligent, rolig och tänkvärd. Bland det bästa som går i Stockholm just nu."
minstengangiveckan

medverkande

Av: Anthony Neilson

I rollerna: 
Peter Eggers och Louise Ryme

Regi: Stefan Marling
Översättning: Bengt Ohlsson
Scenografi: Pia Wiik
Kostym: Maria Felldin Almgren
Ljusdesign: Kevin Wyn-Jones
Ljuddesign: Daniel Douhan
Mask: Nina Lagnefeldt
Producent: Louise Helgesson

Teaterförlag: Colombine

Med stöd av: Stockholm Stad, Svante Bergströms Teaterstiftelse

gränsfall

Av Joshua Harmon
Spelades på Playhouse hösten 2019-våren 2020

Louise är chef för antagningsenheten på en privatskola och sliter som ett djur för att skapa större mångfald bland eleverna. Hon är också mamma och vill sitt barns bästa.

När hennes högpresterande son söker in på Yale och blir reserv, och hennes väninnas jämngamla son som är svart (och inkvoterad?) kommer in direkt kolliderar progressiva värderingar med föräldraskap, och hon tvingas välja mellan sina höga ideal och sitt barns framtid. Vad väljer hon?
 
GRÄNSFALL är en smart och provokativ komedi om vad som kan hända när progressiva värderingar kolliderar med barnens bästa. En ’rapp och sofistikerad’ (SvD) uppsättning av en ny pjäs som är som en ’intellektuell sitcom om godhetens dilemma’ (DN) fick bejublad premiär 25 september i regi av Hugo Hansén.

"En mycket välspelad, beskt komisk moralitet om att vara eller inte vara pk. Jessica Liedberg är suberb."
SVENSKA DAGBLADET

"En intellektuell sitcom om godhetens dilemma. Skulle kunna liknas vid en 
fikarumsdiskussion men är smartare än så. Många snärtiga kvickheter."
DAGENS NYHETER

"Det bästa jag har sett på Playhouse. Alla skådespelare är helt briljanta."
KONSERT OCH MUSIKAL

"Rapp och intelligent pjäs. En verklig tankeställare."
TEATERSTOCKHOLM

”Väldigt rolig och tänkvärd. Linus Nilsson är otroligt bra.”
PÅSCEN

"Gränsfall belyser hur den relativa sanningen blänger oss surt i ögat"
KULTURBLOGGEN

MEDVERKANDE

Av: Joshua Harmon

I rollerna: Cecilia Frode, Jessica Liedberg, Björn Lönner, Linus Nilsson, Pia Oscarsson

Regi: Hugo Hansén
Scenografi: Jenny Nordmark
Kostym: Maria Felldin
Ljusdesign: Kevin Wyn Jones
Ljuddesign: Daniel Douhan
Mask: Nina Lagnefeldt
Översättning: Hugo Hansén & Björn Lönner
Producent: Louise Helgesson

Originally Produced by Lincoln Center Theater, New York City, 2018

Teaterförlag: Nordiska ApS - Köpenhamn

människans hemlighet

Av David Byrne
Spelades på Playhouse våren 2019

1949 installerar stjärnmatematikern Jacob Bronowski ett hemligt, larmat rum i sitt hus. Femtio år senare öppnas det låsta rummet på nytt av hans barnbarn och dennes målmedvetna Tinderdate. Röster från svunna tider väller fram, hemligheter avslöjas och kärlekens kraft ställs mot personlig vinning.

MÄNNISKANS HEMLIGHET är en lika lekfull som existentiell resa genom mänskligheten, vårt förflutna och mot vår framtid. Ett kritikerhyllat drama direkt från London, via New York, som fick Sverigepremiär på Playhouse i februari 2019.

"stora, aktuella och mycket komplexa frågor” 
TEATERSTOCKHOLM

”Charlie Gustafsson  är charmerande som Jamie och visar att han kan leverera lika bra på scen som på tv” 
KONSERT & MUSIKAL

”välgjord” 
SVD

”passionerande intensivt”
KULTURBLOGGEN

medverkande

Av: David Byrne

I rollerna:   
Tobias Aspelin, Charlie Gustafsson, Amanda Jansson, Marie Robertson, Slaven Spanovic

Regi: Elisabet Klason
Scenografi: Pia Wiik
Kostym: Maria Felldin Almgren
Ljusdesign: Kevin Wyn-Jones
Ljuddesign: Daniel Douhan
Mask: Nina Lagnefelt
Översättning: Joachim Siegård
Producent: Louise Helgesson

APOLOGIA     

Av Alexi Kaye Campbell
Spelades på Playhouse hösten 2018

Hon ville förändra världen - men till vilket pris?

Kristin Miller har lyckats. Hon har stått på barrikaderna, stridit för sina värderingar, slagit sig fram som ensam kvinna inom sitt fält. Nu hyllas hon för sina memoarer. Men när familjen samlas för att fira mammas födelsedag har hennes vuxna söner en helt annan bild av verkligheten - och sin mammas livsval. Försvara eller ångra? Döma eller förlåta?

APOLOGIA - en smart, humoristisk och passionerad pjäs om en kvinna som ville förändra världen och det pris hon och hennes barn fick betala.

”Ett mästerverk ut i fingerspetsarna.” 
TEATERSTOCKHOLM

”Välspelat West End-drama. Marika Lindström imponerar stort.”
SVENSKA DAGBLADET

"Välsnickrad med tonartshöjningarna på rätt ställen"
DN

”Det här får absolut inte missas!”
PÅSCEN

"Det är roligt och det är tankeväckande och det är sorgligt samtidigt"
KULTURBLOGGEN

medverkande

Av: Alexi Kaye Campbell

I rollerna:   
Marika Lindström, Frida Hallgren, Cecilia Frode, 
Jonas Kruse, Jonathan Silén, Donald Högberg

Regi: Maria Löfgren
Scenografi: Pia Wiik
Koreografi: Dorte Olesen
Kostym: Maria Felldin Almgren
Ljusdesign: Kevin Wyn-Jones
Ljuddesign: Daniel Douhan
Mask: Rebecca Afzelius
Översättning: Joachim Siegård
Producent: Louise Helgesson

längtan

Av Anna Jordan
Spelades på Playhouse våren 2018

LÄNGTAN är ett omskakande, gripande och hoppfullt drama om ömhet, rädsla för närhet och människor i desperat behov av kärlek. Pjäsen gjorde stor succé på Royal Court i London och fick förlängas flera gånger och hyllades även i New York.

Robbi, 13, och Harley, 16, växer upp utan gränser och utanför vuxenvärlden. Livet verkar lika förutbestämt som hopplöst… då det bultar på dörren. In kliver Jennifer, grannflickan, och följderna av hennes besök blir lika oväntade som omvälvande för dem alla tre.

LÄNGTAN är skriven av den unga brittiska dramatikern Anna Jordan och har vunnit ett flertal utmärkelser, bl a The Bruntwood Prize.

Med: Filip Johansson, Alexander Jubell, Maria Zakrisson Mortensson, Louise Ryme

Manus: Anna Jordan
Översättning
: Joachim Siegård

Regi: Michaela Granit

Scenografi: Karin Lind

Musik och ljuddesign: Daniel Douhan

Ljusdesign: Kevin Wyn-Jones

Kostymdesign: Maria felldin

Maskdesign: Nina Lagnefeldt

”Det är bra och det är angeläget och det är modigt” DAGENS NYHETER

”tar andan ur publiken” "mycket sevärd och obehagligt aktuell"
SVENSKA DAGBLADET

”Skådespeleriet är starkt. Inte för en sekund försvinner mitt fokus.” Kulturbloggen

★★★★★

’Enastående’ The Guardian

PRIMA LIV

Av Jordan Harrison
Spelades på Playhouse hösten 2017

De intryck vi lämnar på andra
De detaljer vi kommer ihåg
De historier vi återskapar
De lögner vi intalar oss själva 
Och den kärlek vi har turen att uppleva


Hyllade Pulitzerfinalisten PRIMA LIV av Jordan Harrison är en överraskande, gripande och ömsint komedi om närhet, minnen och väl bevarade hemligheter.

Föreställningen gästregisserades av en av New Yorks hetaste teaterkonstnärer; Adam Greenfield.

"tänkvärt på riktigt", "elegant konstruerat kammarspel" "roligt och rörande" DN

"fint, energiskt samspel", "lekfull civilisationskritik" SvD

"Det är alldeles levande och skådespelarna närvarande och fint samspelta" Teaterstockholm.se

Medverkande: Britt Louise Tillbom, Björn Lönner, Per Graffman, Gunilla Backman

Översättning: Carl Kjellgren

HANDLING

Liv är 85 och livet går mot sitt slut. Gränsen mellan minnen, fantasi och verklighet suddas sakta men obevekligt ut. Hennes dotter Tess vårdar mamma i hemmet, men en mystisk yngre man, Walter, håller henne sällskap på dagarna. Vem är han och vad har de för relation egentligen? Och är det Liv berättar för honom verkligen sanningen? Vad väljer hon att inte berätta och varför?

FOTOGRAFI 51

Av Anna Ziegler

Premiär 22 februari 2017

FOTOGRAFI 51

I en mansdominerad värld sätter Rosalind sitt liv på spel för vetenskapen. Vad är viktigast; ära och berömmelse, äkta kärlek eller sökandet efter sanning? 

Möt Rosalind Franklin (Cecilia Frode) - kvinnan som avslöjade DNAs gåta men som snuvades på Nobelpriset - i ett verklighetsbaserat drama om ambition, svek, kärlek och vetenskap. Fotografi 51 gjorde stor succé i Londons West End med Nicole Kidman i huvudrollen.

Av: Anna Ziegler
Regi: Elisabet Klason

"ett smart och elegant synliggörande av en forskargärning, en könsmaktsordning och ett livsdilemma” DN

"Cecilia Frode utsökt i helgjuten uppsättning” SvD

”Det bästa jag sett på Stockholms teaterscen på länge.” Teaterstockholm.se

Spelades 22 februari till 6 maj 2017

MEDVERKANDE:

Cecilia Frode

Anders Berg

Anton Häggblom

Jonas Kruse

Adam Randle

Oscar Töringe

Regi: Elisabet Klason
Scenografi: Pia Wiik
Ljusdesign: Kevin Wyn-Jones
Ljuddesign: DanielDouhan Kostymdesign: Maria Felldin Maskdesign: Nina Lagnefeldt Producent: Louise Helgesson

TALA ÄR SILVER

Av Bess Wohl

Premiär 16 oktober 2016

SEX PERSONER. FEM DAGAR. EN TYST (?) RETREAT.

Sex desperata storstadsmänniskor flyr citystressen för att möta sina inre
demoner, långt ute i djupa skogen på en tyst yogaretreat. Men när
myggsvärmar och skogens bedövande tystnad sänker sig över kursdeltagarna kolliderar skriande behov av bekräftelse och mänsklig närhet med kravet på absolut tystnad. Så mycket känslor men inga ord? Hur låter man hjärtat tala när man ingenting får säga?

Playhouse Teater presenterade Bess Wohls känsliga och subtilt roliga dramakomedi Tala är silver (Small Mouth Sounds) gjorde stor succé i New York och hyllades av publik och kritiker hösten 2015. Den regisserades av Hugo Hansén som efter en lång tid på Stockholms Stadsteater numera är
frilansregissör.

"En liten teaterpresent" DN

"Underbart skådespeleri och manus är klockrent i denna dramakomedi." Påscen (5 av 5)

"Idén känns högaktuell även i lilla Sverige och främst i Stockholm." Teaterstockholm

Spelades 16 oktober till 26 november 2016

MEDVERKANDE:

Jonas Kruse
Anna Lyons
Christian Magdu
Jasmine Heikura
Ing-Marie Carlsson
Mats Blomgren

Regi: Hugo Hansén
Scenografi: Lars Östbergh
Scenografiassistent: Pia Wiik
Ljusdesign: Kevin Wyn-Jones
Ljuddesign: DanielDouhan Kostymdesign: Maria Felldin Maskdesign: Nina Lagnefeldt Producent: Louise Helgesson

ALLT SOM ÄR UNDERBART

Av Duncan Macmillan
Spelades på Playhouse 2016 och 2017

1.     Glass
2.     Vattenkrig
3.     Randiga saker
4.     Få vara uppe efter läggdags och se på teve
5.     Bergochdalbanor

En liten pojke försöker rädda sin deprimerade mamma genom en oväntad present. Han gör en lista på allt i livet värt att leva för. I takt med att han och listan växer inser han vilken betydelse listan har för hans eget liv. Men räcker listan till för att rädda mamma och inte minst honom själv?

ALLT SOM ÄR UNDERBART är en föreställning om det som får oss att kämpa, där mörker möter ljus, där förtvivlan vänds till hopp och där livets stora mirakelräddning ligger närmre men inte där vi kanske trodde. Pjäsen har gjort enorm succé i New York och London och är skriven av Storbritanniens just nu hetaste dramatiker, Duncan Macmillan.

"Mysigt och värmande" DN
"Lätt och lekfullt" SvD
"Berör oss rakt in i hjärtat" Kulturbloggen.se
”Berör från första stund. Jag imponeras över att en pjäs om ett så tungt ämne kan få mig att skratta högt på sina ställen och lämna salongen fylld av värme” Teaterstockholm.se

MEDVERKANDE

Av: Duncan Macmillan

I rollerna: 
Björn Lönner

Regi: Stefan Marling
Översättning: Björn Lönner
Scenografi: Helena Uggla
Kostym: Maria Felldin Almgren
Ljusdesign: Kevin Wyn-Jones
Ljuddesign: Daniel Douhan
Producent: Louise Helgesson

Teaterförlag: Colombine

Med stöd av: Kulturförvaltningen Stockholm stad och Svante Bergströms Teaterstiftelse

Den stora måltiden

Av Dan LeFranc

Premiär 16 oktober 2015

DEN STORA MÅLTIDEN 

Genom tre generationer och ett tidspann på åttio år får vi följa en familj som har sitt ursprung i två unga människors slumpartade möte på en restaurang varsomhelst. En rolig och samtidigt gripande släktkrönika om en helt vanlig familj. 

Den Stora Måltiden är en färgsprakande ensemblepjäs med åtta skådespelare, skriven av den flerfaldigt prisbelönte dramatikern Dan LeFranc och i regi av Elisabet Klason. Den fick sin urpremiär i Chicago där den gjorde stor succé, och fick senare premiär i New York - ytterligare en hyllad uppsättning. Den har sedan spelats över hela USA och i Storbritannien.

Recensioner i korthet

"DN:s Pia Huss applåderar initiativet" DN

"ett livets slukhål i komeditappning"DN

"Gå och se, gärna tillsammans med familjemedlemmar i alla åldrar. Här finns igenkänning för alla" M magasin

Betyg 4 av 5 möjliga   kulturkoll.se

"generationsdrama som vinner i längden" SvD

"Tätt och lysande regisserat" teaterstockholm.se

"Alla skådespelare är riktigt bra, även barnen som minsann inte har några enkla uppgifter" teaterstockholm.se

"Jag gillar denna pjäs - kanske ska jag se den en gång till!" teaterstockholm.se

Medverkande: Bo G Lyckman, Britt Louise Tillbom, Charlotta Jonsson, Tobias Aspelin, Jasmine Heikura, Charlie Challis, Nora Lundqvist/Clara Wettergren, Arvid Sand/Edvin Engström
Regi: Elisabet Klason
Scenografi: Helena Uggla
Ljusdesign: Kevin Wyn-Jones
Ljuddesign: Daniel Douhan
Kostymdesign: Maria Felldin                               Maskdesing: Nina Lagnefeldt                             Producent: Björn Lönner

INSTANT PLAYHOUSE 13 & 14 feb 2016

TILL STÖD FÖR RÖDA KORSET

Fem dramatiker, fem regissörer och ett gäng skådespelare med ett gemensamt uppdrag: att inom loppet av 24 arbetstimmar skriva, repetera in och ha premiär på fem helt nya pjäser!

MANUS:
Dimen Abdulla, Lena Andersson, Andreas T Olsson, Bengt Ohlsson och Johan Rheborg.

REGI:
Ernst Billgren, Gustaf Hammarsten, Hugo Hansén, Elisabet Klason och Maria Löfgren.

PÅ SCEN:
Robert Bengtsson, Anders Berg, Simon J Berger, Charlie Challis, Jasmine Heikura, Oldoz Javidi, Sofia Ledarp, Lina Ljungqvist, Björn Lönner, Marie Robertson, Helena af Sandeberg, Olle Sarri, Jonas Sjögren, Sara Sommerfeld och Christopher Wollter.

Fredag förmiddag den 12 februari skrevs de fem manusen, på kvällen den 13 februari var det urpremiär! Resultatet blev tre utsålda föreställningar med biljettintäkter på 185.000kr som oavkortat skänktes till Röda Korsets arbete med att hjälpa människor på flykt.

Konceptet prövades för första gången på Playhouse Teater 2008 under namnet LEKPLATS på initiativ av Sandra Andreis som utvecklade projektet tillsammans med Playhouse och dåvarande producenten Malin Lundgren. LEKPLATS görs i samarbete Riksteatern, The Playground Initiative och lokala aktörer runt om i landet sedan 2009.

Instant Playhouse 2016
Dramatiker 2016: Bengt Ohlsson, Johan Rheborg, Dimen Abdulla, Andréas T Olsson, Lena Andersson.

...och sen dör man

av Mark Roberts
Sverigepremiär 3 oktober 2014

...och sen dör man är en sjusärdeles svart, brutalt oromantisk komedi med Quentin Tarantino-vändningar som handlar om fyra svaga, obeslutsamma och självömkande människor som beter sig illa. Riktigt illa. ...och sen dör man är en pjäs där man kan känna lukten av öl, otvättat hår, cigaretter och tårar. En läskig, mänsklig och mycket rolig pjäs av den amerikanska dramatikern Mark Roberts som även skriver och producerar populära tv-serier som Two and a half men, Mike and Molly och Big Bang Theory. ...

...och sen dör man skildrar fyra människor i en småstad i USA. Pjäsen inleds med ett självmordsförsök där Rallis räddas till livet av kompisen Kennie. Sussie, som är Rallis fru, har lyckats få en fast tjänst som biträdande chef för den lokala glassbaren och vill skiljas. På glassbaren finns Sussies chef Maggie som kommer att spela en allt större roll i både Sussies och Rallis liv. Sussie, Ralllis, Kennie och Maggie är kanske inte är värda vår beundran, men väl vår sympati, när de snubblar omkring i en sunkig tillvaro och tar till drastiska lösningar på sina problem.

Recensioner i korthet:

"mänskligt drama på liv och död." SvD

"Höstens komedi! Boka biljett omedelbums!" Kulturkoll.se

"Tragiskt, roligt. På Sveriges kanske mest intima scen blir man aldrig besviken." M-Magasin

Medverkande:

Thomas Hedengran
Pia Oscarsson
Donald Högberg
Kristina Rådström

Regi: Elisabet Klason
Scenografi: Helena Uggla
Ljusdesign: Kevin Wyn-Jones
Ljuddesign: Daniel Douhan
Kostymdesign: Jessica Clayton
Producent: Björn Lönner

Alltför många stjärnor

av Meghan Kennedy
Premiär 21 februari 2014

Stor kärlek, stor smärta heter det ju. Det har den amerikanska dramatikern Meghan Kennedy tagit fasta på och skrivit en gripande pjäs om kärlek, och om sorgen som är kärlekens pris. Om tiden det tar att sörja och hur omvälvande den processen kan vara. Det är ett varmt och smärtsamt roligt drama om murarna vi bygger för att skydda oss själva och vad som krävs för att vi ska kunna riva dem.

Efter sin mans död har Sofia låst in sig på sitt rum och vägrar komma ut. Hennes man, Martin, är i högsta grad ett levande minne. Han rör sig mellan dåtid och nutid. Mellan frun och dottern Emma. Emma har satt sitt liv på paus för att ta hand om sin mamma. Hur ska hon få henne att komma ut från sitt rum? och vad ska hon själv göra med sin sorg och saknad? En dag får kvinnorna besök av en ung man som erbjuder sin hjälp. Han säger att han är den nye prästen...

Recensioner i korthet:

"Fin energi i pjäs om livets brytpunkt" SvD

"Inte en sekund är utan mening." Teatermagasinet

Stockholms bästa scen för intim teater." M-Magasin

Medverkande:

Vanja Blomkvist
Anton Häggblom
Donald Högberg
Sanna Krepper

Regi: Elisabet Klason
Scenografi: Helena Uggla
Ljusdesign: Kevin Wyn-Jones
Ljuddesign: Daniel Douhan
Kostymdesign: Jessica Clayton
Producent: Björn Lönner

Nästa andetag

av Duncan Macmillan
Premiär 11 oktober 2013

Nästa andetag är ett humoristiskt drama om ett ungt par som med stor kärlek tar sig an de stora, de små och de största frågorna. Vems överlevnad är viktigast - mänsklighetens eller förhållandets?


”Jag kan flyga tur och retur New York varje dag i sju år och ändå orsaka mindre utsläpp än om vi har ett barn. Tiotusen ton koldioxid. Vikten av ett Eiffeltorn. Jag skulle föda Eiffeltornet.”

Trots klimatförändringar, terrorism, finansiell oro och globaliseringshot överväger ett ungt, medvetet par att skaffa barn. Men är det verkligen försvarbart när mänskligheten tycks rusa mot sin undergång?

Recensioner i korthet:

"Engagerad, välspelad och angelägen." M-Magasin

"Väldigt roligt." SvD

"Ypperlig teater" Kulturbloggen

"Skjuter mitt i prick." Stockholms Fria

"Underhållande kritik över samvaron." Nummer.se

Medverkande:

Charlotta Jonsson
Anders Berg

Regi: Karl Seldal
Scenografi: Helena Uggla
Ljusdesign: Kevin Wyn-Jones
Ljuddesign: Daniel Douhan
Kostymdesign: Jessica Clayton
Producenter:
Elisabet Klason & Björn Lönner

skapande dramatik för vuxna

av Annie Baker
Premiär 16 mars 2013

Skapande dramatik för vuxna är ett varmt, finstämt och humoristiskt drama om vuxna människor som tar ett stort kliv ur sin bekvämlighetszon.

Under 6 veckor går en nyskild snickare, en fd skådespelerska; en 16-årig gymnasist och ett gift par i 55-årsåldern en kvällskurs i teater. Vad som börjar med trevande och stundtals obekväma teaterlekar utvecklar sig till ett livsförändrande möte med varandra, sig själva, kärleken och livet.

Skapande dramatik för vuxna gjorde succé på Playwrights Horizons i New York och låg på NY Times och The New Yorkers topp-tio-listor 2010. Den är skriven av stjärnskottet Annie Baker och vann bl a en Obie Award för bästa nya pjäs och har spelats i såväl USA som Storbritannien.

Recensioner i korthet:

"Absorbing, unblinking and sharply funny." NEW YORK TIMES 

"Insights and transformations both humorous and heartbreaking." AP

 "It depicts major life changes in the most low-key and off-angle ways imaginable." 
TIMEOUT

Medverkande:

Jasmine Heikura
Donald Högberg
Rune Jacobsson
Charlotta Jonsson
Katarina Söderberg

Regi: Anders Björne
Scenografi: Helena Uggla
Ljusdesign: Kevin Wyn-Jones
Ljuddesign: Daniel Douhan
Kostymdesign: Jessica Clayton
Producenter:
Elisabet Klason & Björn Lönner

becky shaw

en komedi av Gina Gionfriddo
Premiär 19 oktober 2012

När Suzanna bestämmer sig för att skicka sin bästa vän och halvbror Max på en blinddejt med sin mans mystiska arbetskamrat Becky Shaw sätter hon igång en kedja av händelser som för alltid kommer förändra deras liv.

På samma gång psykologisk thriller och romantisk förväxlingskomedi och med en blandning av rapp slagfärdighet och oväntad humor håller Becky Shaw publiken i total ovisshet om utgången. Pjäsen nominerades bl a till Pulitzerpriset 2009 och har gjort stor succé i såväl New York som London.

Recension i korthet:

"Rasande rolig!" New York Times

Medverkande:

Anders Berg
My Bodell
Suzanna Dilber
Katarina Söderberg
Mattias Åhlén

Regi: Björn Lönner
Scenografi: Cian Bornebusch
Ljusdesign: Kevin Wyn-Jones
Ljuddesign: Daniel Douhan
Kostymdesign: Jessica Clayton

stockholm

av Bryony Lavery
Sverigepremiär 10 maj 2012

Möt Kali och Todd - det perfekta paret. De firar hans födelsedag med Bergmanfilm och en romantisk middag i den stilrent renoverade våningen. I morgon reser de till Sverige och Stockholm - en skimrande weekenddröm de delat sen länge. Så långt allt väl.

Under ytan döljs samtidigt vansinnig, destruktiv passion, besatthet, underkastelse och gränslös svartsjuka, ett offer som älskar sin förövare och två människor som rasar - hand i hand - mot undergången.

Stockholm är ett fysiskt svartsjukedrama skriven av den brittiska dramatikern Bryony Lavery, vars pjäs Frozen gjorde stor succé på Playhouse 2005. Den är baserad på det psykologiska fenomenet Stockholmssyndromet - det starka, ömsesidiga band som kan uppstå mellan offer och förövare.

Recensioner i korthet

"A terrifyingly erotic and haunting 70 minutes watching two people hurtling towards disaster" THE GUARDIAN

"This story goes to the heart of human need and weakness: It is familiar enough to hook in anyone who's ever loved too much." VARIETY

"One of the most tense, thrilling plays I've seen in some time.... a wild 70-minute ride"  THE SUN-HERALD

"Stockholm is provocative and unsettling, leaving you with questions buzzing in your head"  SUNDAY TELEGRAPH

"An intensely dark love story with a powerful kick." 
BRITISH THEATRE GUIDE

medverkande:

Anton Häggblom
Malin Sternbrink

Regi: Anders Björne
Översättning: Joachim Siegård
Ljusdesign: Kevin Wyn-Jones
Ljuddesign: Daniel Douhan
Scenografi & kostymdesign: 
Cian Bornebusch
Producenter:
Elisabet Klason & Björn Lönner

i rummet intill

av Sarah Ruhl
Premiär 6 oktober 2011

I rummet intill utspelar sig i slutet av 1800-talet när elektriciteten var ny, och baseras på det bisarra faktum att vibratorer användes för att bota kvinnlig "hysteri".

Vi möter en läkare - besatt av teknologiska framsteg - och hans unga, olyckliga hustru. Lika förbryllad som läkaren är över den nya behandlingsformens formidabla effektivitet, lika stor är hustruns längtan efter närhet, intimitet och spänning - om än inte elektrisk.

I rummet intill, eller vibratorpjäsen, är skriven av Sarah Ruhl. Den spelades på Lincoln Center och nominerades till Pulitzerpriset såväl som en Tony Award för bästa pjäs 2009.

Recensioner i korthet

"Playhouse bjuder på bra vibrationer." SvD

"Kittlande relationskomedi. Mer pirr än porr." DN

"Skrattretande och sorglig historielektion." Nummer.se

"Rolig och överraskande." Kulturbloggen.com

medverkande:

Jonatan Blode
Johan Hallström
AnnaKarin Hirdwall
Donald Högberg
Jennifer Lila
Kajsa Lindeholm
Anna Sie

Regi: Elisabet Klason
Scenografi: Cian Bornebusch
Ljusdesign: Kevin Wyn-Jones
Ljuddesign: Daniel Douhan
Mask-, kostymdesign:
Ingabritt Adriansson
Producent: Björn Lönner

venus i päls

av David Ives
Europapremiär 15 oktober 2010

Playhouse presenterar en ny, intelligent och rykande het komedi, Venus i päls, baserad på den erotiska romanen med samma namn. Likt en orkan dundrar skådespelerskan Vanda in och tvingar sig till en audition. Efter en omtumlande kamp med författaren tillika regissören är ingenting längre sig likt. Skådespelare blir regissör. Man blir till kvinna. Härskare förslavas och lek blir till blodigt allvar. Vem är Vanda egentligen och vad vill hon? En skådespelerska som som vill ha jobb? Eller en gudinna på jakt efter gruvlig hämnd?

Venus i päls gick för fulla hus i New York i våras och är skriven av David Ives, vars tidigare komedier hör till de mest framgångsrika i off-Broadways historia.

Recensioner i korthet

"90 minutes of good, kinky fun." New York Times

"Wildly intelligent" The New Yorker

"You won?t see a funnier play this season, or a smarter one. Don?t miss it." The Wall Street Journal

"You want funny? You want sexy? Then you'll want to see "Venus in Fur." New Jersey News Room

medverkande

Charlotta Jonsson
Björn Lönner

Regi: Anders Björne
Scenografi, kostym, rekvisita:
Helena Uggla
Ljusdesign: Kevin Wyn-Jones
Ljuddesign: Daniel Douhan

tiden står stilla

av Donald Margulies
Europapremiär 2 oktober 2009

Hon fotograferar människorna i krigets mitt. Han skriver deras berättelser.
Tillsammans, i kaoset, var de starka.Nu har de kommit hem. Tiden Står Stilla är en varm, gripande kärlekshistoria skriven av Pulitzervinnaren Donald Margulies.

I Tiden Står Stilla möter vi en journalist och en fotograf som varit tillsammans i nio år och som delar en passion: att dokumentera krigets ofattbara verklighet. När en olycka tvingar dem att återvända hem från krigets fasor till en trygg vardag ställs plötsligt deras livsval och relation på sin spets.

Recensioner i korthet

"Kriget som livsluft får rapp tolkning. Skickligt spelat. En rapp energinivå som ofta imponerar." SvD

"Pjäsen är full av humor. Det är passion och tvära kast mellan ilska, sorg och kärlek." Teaterstockholm

"Samhällsanalysen är skarp och pricksäker. Elisabet Klasons kamp med den rastlösa och idealistiska Sarah imponerar." nummer.se

medverkande:

Malin Buska
Elisabet Klason
Björn Lönner
Michel Riddez

Regi: Anders Björne
Scenografi & kostym:
Cian Bornebusch, & Pia Wiik
Ljusdesign: Kevin Wyn-Jones
Ljuddesign: Stefan Johansson

konsten att hoppas

av Betty Shamieh
Premiär 6 november 2008

KONSTEN ATT HOPPAS är ett thrillerliknande drama som ställer perspektiv, ideologier och människans förmåga att rättfärdiga sitt eget beteende på sin spets.

KONSTEN ATT HOPPAS är skriven av Betty Shamieh i samarbete med LAByrinth Theatre i New York och The Royal Court Theatre i London. Playhouse uppsättning var den första i världen. 

En kvinnlig forskarstudent har gripits, misstänkt för att ha sprängt bomber på ett antal universitet. Enligt förhörsledaren har människor omkommit i dåden, något kvinnan bestämt nekar till. Hon påstår att det endast var färg i laddningarna - färg som förvisso är mycket svår att tvätta bort, men det är också hela syftet; att låta missfärgade människor vandra runt som en påminnelse om att vi människor är alltför passiva inför världens orättvisor.

På ett thrillerliknande sätt sugs man som publik allt djupare in i berättelsen. De svar som från början tycktes enkla visar sig istället föda fler frågor när perspektiv, ideologier och människans förmåga att rättfärdiga sitt eget beteende ställs på sin spets.

Recensioner i korthet

"Laddat förhörsdrama. En intressant pjäs och en tät, rak iscensättning." SvD

"Det är sinnrikt och obehagligt. Seldahls regi är enkel och ren." EXPRESSEN

"Välblandad iskall shake. Konsten att hoppas inger hopp" SCENTIDNINGEN NUMMER

"Frågeställningarna som kommer upp är brännheta och allvarliga."  TEATERSTOCKHOLM.SE 

medverkande:

Suzanna Dilber
Victor Lopez

Regi: Karl Seldahl
Översättning:
Elisabet Klason, Björn Lönner, Joachim Siegård

myriader

av David Lindsay-Abaire
Premiär 7 mars 2008

När dramatikern David Lindsay-Abaire ombads att skriva om det värsta som skulle kunna hända honom, skrev han Myriader. En berättelse om gränslös sorg, om skuld och om en familjs försök att hitta en gemensam väg ut ur den och tillbaka till varandra. För det vann han Pulitzerpriset år 2007.

Myriader kretsar kring Rebecka och Martin. Livet gick sin gilla gång när allt plötsligt förändrades för åtta månader sedan. Deras son Adam finns inte längre och de befinner sig i tomrum, utan tro på en meningsfull vardag och en ny framtid. Omkring dem finns Rebeckas mamma och syster. De vill så väl, men i famlandet efter egen tröst och i rädsla för att göra fel pratar de om varandra. Myriader är en pjäs om relationer och hur de påverkas i en extrem situation. Det är också en pjäs om vår egen och samhällets syn på sorg och hur vi förväntas bearbeta den.

Recensioner i korthet
"Driv, tempo. Myriader är en helgjuten föreställning." Nummer.se

"Mycket bra skådespeleri. Riktiga urladdningar. Det här är verkligen teater vi känner igen oss i." SvT Kulturnyheterna

"En fin, sevärd uppsättning. Hela ensemblen övertygar starkt." SvD

medverkande:

Elisabet Klason
Niklas Engdahl
Gunilla Abrahamsson
Anna-Karin Lindblad Hirdvall
Simon Berglund
Tom W-O Silkeberg

Regi: Joachim Siegård
Översättning:
Elisabet Klason, Björn Lönner
Scenografi & kostym:
Sara Thureson
Ljusdesign: kevin Wyn-Jones
Ljuddesign: Stefan Johansson

shining city

av Conor McPherson
Premiär 5 oktober 2007

En man söker hjälp hos en terapeut efter att ha hemsökts av sin nyligen förolyckade fru. Det som börjar som ett vanligt terapisamtal utvecklas till en gemensam kamp för att göra upp med det förflutna - en kamp som kommer att forma och definiera männen för all framtid.

Conor McPhersons Shining City är ett varmt, gripande och oväntat drama om människans förmåga att gå vidare, om att våga välja nya vägar när allt har gått förlorat, och om att hitta modet att börja om på nytt. Pjäsen har spelats såväl i London som New York och nominerades till en Tony Award för bästa pjäs när den gick på Broadway 2006.

medverkande:

Ulf Brunnberg
Hilderun Gorpe
Björn Lönner
Ulf Stenberg

Regi: Joachim Siegård
Scenografi: Cian Bornebusch
Ljusdesign: Kevin Wyn-Jones
Ljuddesign: Tina Paulsson
Producent: Malin Lundgren

så här var det

av Neil LaBute
Sverigepremiär 16 mars 2006

"Så här var det"  är en spännande lek med våra fördomar, en pjäs som skrivs medan vi ser den, en upptäcktsresa in i människans dunklaste vrår, helt utan moraliska pekpinnar, en sanslös lek med tidsbegreppen... Allt med glimten i ögat och en stor dos humor!

"Så här var det" ("This is how it goes") är skriven av den prisbelönte dramatikern och filmregissören Neil LaBute, känd för sina oväntade och ofta utmanande texter. Pjäsen hade urpremiär på The Public Theatre i New York mars 2005 och har sedan dess spelats flitigt i USA och England. 

medverkande:

Jimmy Endeley
Hilderun Gorpe
Björn Lönner

Regi: Micahela Granberg

three days of rain

av Richard Greenberg
Premiär 25 maj 2006

Dramatikern Richard Greenberg är en av USAs mest spelade dramatiker. Han har varit nominerad för Pulitzerpriset två gånger, dels för Three Days of Rain 1998, men även 2003 för Take Me Out, som vann en Tony Award och också spelades med stor framgång i Londons West End.

Three Days of Rain
är ett varmt, mänskligt, sorgligt och hoppingivande drama som ställer frågor om hur vi blir de vi blir, och i vilken mån våra föräldrar påverkar de vi är, såväl när de lever som när de en gång gått ur tiden.

I pjäsen får vi under första akten möta Walker, hans syster Nan och deras barndomsvän Pip när de träffas för att läsa testamente och göra bodelning efter sina bortgångna fäder. Deras pappor var båda arkitekter och grundare till en mycket välrenommerad arkitektfirma. Mest kända är de för The Janeway House, ett fantastiskt hus som hamnade på omslaget till Life Magazine och som gjorde dem båda världsberömda och etablerade. Men vem ritade egentligen huset? Och vem borde ärva det? I ett försök att förstå sig själva bättre söker deras barn efter ledtrådar som kan förklara vad som egentligen hände mellan deras pappor årtionden tidigare. När Walker hittar en anteckningsbok där hans pappa gjort kortfattade journalanteckningar tror han sig ha funnit gåtans lösning. Men har han rätt? Andra akten utspelar sig trettio år tidigare, och vi möter i stället deras föräldrar. Vi får svaren, men kanske inte de svar vi väntat oss.

medverkande:

Elisabeth Klason
Björn Lönner
Christopher Wollter/
Niklas Engdahl

Regi: Anders Björne
Översättning:
Elisabet Klason, Björn Lönner
Scenografi: Cian Bornebusch
Ljusdesign: Kevin Wyn-Jones

frozen

av Bryony Lavery
Premiär 16 september 2005

En solig sommardag går 10-åriga Rhona ut genom dörren för att gå över till sin mormor. Hon kommer aldrig fram - hon kommer aldrig hem igen. För hennes mamma, Nancy, blir livet aldrig detsamma.

Den flerfaldigt prisbelönta psykologiska thrillern Frozen hyllades av en enig kritikerkår i såväl London som New York, där den spelades på Broadway och nominerades till fyra Tony Awards 2004. Den 16:e september fick den bejublad Sverigepremiär på Sveriges enda Off-Broadwayteater - Playhouse Teater

Recensioner i korthet:

"...handlingen tar plötsligt struptag på publiken. Margareta Hjerns såriga Nancy är ett nervknippe som när som helst hotar att explodera men varje gång hittar kraften att kämpa vidare." SvD

"Fullträff. Strålande skådespelarinsatser. Stor teater." Allt-om-Stockholm

"Fruktansvärt bra skådespeleri. Pjäsen träffar rakt i magen - hård, brutal sanning Klart sevärd!" Teaterstockholm

medverkande:

Elisabet Klason
Björn Lönner
Margaretha Hjern

Regi: Anders Björne
Översättning: Birgitta Prejborn
Ljusdesign: Kevin Wyn-Jones
Ljuddesign: Emil Lörelius

the sweetest swing in baseball

av Rebecca Gilman
Skandinavienpremiär 18 mars 2005

The Sweetest Swing in Baseball är en dramakomedi om framgång och misslyckande, kreativitet och identitet. Den handlar om Dana, det senaste stjärnskottet på New Yorks konsthimmel. I takt med hennes framgång ökar också kraven på henne, och när hennes senaste utställning floppar får hon ett sammanbrott och hamnar på psyket.Till sin stora förvåning finner hon sig väl tillrätta med sina udda medpatienter, och hon vill under inga omständigheter åka hem. Dessvärre täcker Danas försäkring bara tio dagars vistelse om hon inte får en allvarligare diagnos. Kan en fejkad personlig-hetsklyvning vara utvägen? Och om man ändå själv får välja vem man skall vara, varför inte bli en legendarisk, svart basebollspelare vid namn Darryl Strawberry? Och vad blir följden om man trivs bättre med den man låtsas vara än den man faktiskt är?

Recensioner i korthet:

"En hyllning till glädje och barnslig lek." SvD

Medverkande:

Elisabet Klason
Per Lagergren
Rickard Svensson
Camilla Waller
Karin Knutsson

Regi: Fredrik Hiller
Översättning:
Elisabet Klason, Björn Lönner
Scenografi & kostym:
Cian Bornebusch
Ljusdesign: Holger Tistad
Ljud & musik: Quint Starkie

Lobby hero

av Kenneth Lonergan
Skandinavienpremiär 14 maj 2004

Lobby Hero är en av Lonergans mest hyllade pjäser, skriven med en stor portion humor. Men pjäsen innehåller också etiska dilemman och ett antal tankenötter kvarstår när skrattet tystnar. I en intervju fick Lonergan frågan om varför han velat göra ett drama om poliser. Han svarar att detta inte varit hans huvudsakliga syfte, utan att han snarare velat skildra någon som både försöker göra sitt jobb och samtidigt vara människa. Han är intresserad av svårigheten och komplexiteten i att hantera verkligt allvarliga frågeställningar, som polisen måste göra dagligen, samtidigt som omgivningen ständigt (be)dömer deras beteende och har synpunkter på hur de borde agera. Polisens vardag blir på så sätt ett attraktivt dramatiskt ämne. Det är en färgstark, våldsam, intressant och, för oss vanliga människor, exotisk värld.

Lobby Hero
fick Skandinavien-premiär den 14:e maj 2004 och spelades även under hösten 2004. Uppsättningen prisades av såväl publik som press:

Recensioner i korthet:

"
Lobby Hero är en pjäs om personligt ansvar i ett korrumperat system, som i dagarna för tankarna direkt till tortyravslöjandena i Irak, men som definitivt också kan relateras till svenska oegentligheter. Playhouse satsar på att underhålla publiken i stort utspel. Det hindrar inte att uppsättningen ställer ett antal kritiska frågor angående samhällssystem och moral." SvD

"Playhouse har vaskat fram ytterligare ett guldkorn ur den amerikanska dramatikfloden." Metro

"Detta är så God damn välskrivet, att det tycks vara rena julafton på scenen för den tajta ensemblen." Scentidningen nr

Medverkande:

Claudia Galli
Fredrik Hiller
Björn Lönner
David Nordström

Regi: Fredrik Hiller
Översättning:
Elisabet Klason, Björn Lönner
Scenografi: Cian Bornebusch
Ljusdesign: Holger Tistad

Proof

av David Auburn
Premiär mars 2002

Proof är berättelsen om en gåtfull ung kvinna Catherine, hennes manipulativa syster, deras geniala pappa och en oväntad beundrare. De är alla pusselbitar i sökandet efter sanningen bakom ett mystiskt matematiskt bevis.Detta gripande drama om kärlek och försoning rullas upp på en veranda i Chicagos Hyde Park.  

Proof är en varm, humoristisk och omåttligt spännande pjäs som vunnit i stort sett varje utmärkelse som finns, och har hyllats av en enad kritikerkår i USA såväl som i Sverige. Den gick för utsålda hus på Broadway i två år och spelades runt om i Sverige närmare 100 föreställningar då Playhouse uppsättning även skickades på turné med Riksteatern våren 2003.

medverkande:

Margaretha Hjern
Donald Högberg
Elisabet Klason
Björn Lönner

Regi: Fredrik Hiller

serenading louie

av Lanford Wilson
Premiär 10 oktober 2001

Ett relationsdrama som handlar om att vakna upp mitt i livet och upp-täcka att målen är uppnådda men att livet håller på att passare förbi. Serenading Louie är skriven av Pulitzerprisvinnaren Lanford Wilson, en av USA´s mest spelade dramatiker.

medverkande:

Jonatan Blode
Margaretha Hjern
Elisabet Klason
Henrik Norman

Regi: Björn Lönner

UPPVÄXT I FÅNGENSKAp, AV NICKY SILVER

Premiär hösten 2000

Medverkande:

Elisabet Klason

Björn Lönner

Tommy Andersson

Christina Hellman

Marcus Persson

Regi: Mary Ethel Schmidt

Cookies
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.
- Nyhetsbrev

Vill du ha Playhouse nyhetsbrev?

Klicka här!