Playhouse Teater - Om Playhouse - Tidigare Readings - Proof, 13 oktober
Boka biljetter

PROOF – jubileumsreading 

Av David Auburn
13 oktober 2020

Hösten 2020 fyllde Playhouse Teater 20 år och vi hade planer på ett stort, härligt firande! Det stora kalaset får bli längre fram men vi ville ändå få fira lite, om än i mindre skala. Därför gjorde vi den 13 oktober en reading av PROOF, en av de allra första pjäserna Playhouse satte upp! Det var 2001, och uppsättningen blev definierande för oss som teater och vår framtid. Den blev en stor framgång och här kände vi att vi började hitta vad vi ville vara som teater, vilken sorts uppsättningar vi ville göra.

I Proof brottas Catherine med att hantera arvet från sin far Robert: ett sinne för matematik långt över genomsnittet – och kanske också hans mentala ohälsa? Hon har lagt stor del av sitt liv på att ta hand om honom. Hennes syster Claire flyger in från New York, fast besluten att få Catherine med sig, få ut henne ur det hus som hon och fadern delat så länge. I samma veva kommer en av Roberts tidigare studenter på besök, Hal. Bland Roberts många anteckningar, till stor del helt obegripliga, hittar han något med potential att vara vetenskapligt sprängstoff; ett hisnande genombrott.

David Auburns spännande, gripande och överraskande pjäs belönades 2001 både med Pulitzerpriset i drama och en Tony Award för bästa pjäs. Den har sedan dess spelats i otaliga uppsättningar världen över.  

”Proof vibrerar av känsla och intellekt.” ”En fullträff.”
– Dagens Nyheter (ur recension av Playhouse Teaters uppsättning 2001)

MEDVERKANDE

Ellinor Olinder, Lucas Serby, Ester Uddén, Björn Lönner. 

Cookies
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.