Instant Playhouse för välgörande ändamål

Instant Playhouse

Teater på rekordfart – för välgörande ändamål

Sedan februari 2016 går projektet Instant Playhouse av stapeln en gång om året på Playhouse Teater. Upplägget är lika enkelt som hisnande:

Fem dramatiker, fem regissörer, ett gäng skådespelare, ett liveband och ett stort produktionsteam får det gemensamma uppdraget att inom loppet av 24 arbetstimmar skriva, repetera in och ha premiär på fem helt nya pjäser!

Vad är Instant Playhouse?

Här får både publik och medverkande uppleva ett lekfullt, spontant teatersammanhang där dramatiken är så rykande färsk som den bara kan bli. Dramatikerna skriver pjäserna dag 1 och dag 2 är det premiär! De fem korta pjäserna spelas ihop som en föreställning, totalt tre gånger.

Nästa Instant Playhouse går av stapeln våren 2025 – håll utkik efter mer info framöver! 

Arbetet sker ideellt för samtliga medverkande och vi skänker biljettintäkterna oavkortat till välgörande ändamål. Senast det begav sig, i april 2024, samlade projektet ihop hela 1.245.420 kr till Unicef! Intäkterna har hittills donerats till Röda Korset, Läkare Utan Gränser, Unicef, SOS Barnbyar, Rädda Barnen och Sverige för UNHCR. Drygt 4,7 miljoner har Instant Playhouse hittills samlat in sedan 2016, med hjälp av stiftelserna Meliorem och Akelius Foundation som flertalet gånger har bidragit genom att dubbla de insamlade biljettintäkterna.

Vill du vara med?

En helg per år går vårt projekt Instant Playhouse av stapeln. Då är vi runt 50 personer som kastar oss ut och inom loppet av 36 intensiva och lekfulla timmar skapar fem helt nya (korta) pjäser tillsammans! Vi gör det för att ha roligt, föra samman folk i nya konstellationer, få jobba spontant, prestigelöst och lustdrivet och för att kunna bidra till något gott tillsammans. Medverkan sker ideellt för samtliga och biljettintäkterna doneras oavkortat till välgörande ändamål.

Vilka personer/yrkesroller behövs i projektet?

Dramatiker, regissörer, skådespelare, kostymör, scenograf, musiker, rekvisitör, fotografer, kommunikatörer och ett gäng ovärderliga produktionsassistenter som hjälper till med allt möjligt praktiskt. Du som är kunnig inom scenteknik, scenljus eller ljudteknik kan säkerligen också bidra med mycket värdefullt. Alla involverade medverkar på ideell basis, vilket gör att varenda krona från biljettintäkterna kan skänkas till välgörande ändamål.

Hur är det att medverka i Instant Playhouse?

Såhär säger Katrin Sundberg & Jenny Andreasson som medverkade 2017:

Att medverka i Instant var otroligt roligt och utmanande. Känslan av att bara kasta sig ut och lita på att spjället inte rostat igen, var underbar. Inga krav från någon kanal eller producent bara jag, en förutsättning och tre skådespelare att ta hänsyn till. Att sedan höra sin text och senare få se hur någon annan tolkat den var ytterligare en kick. Jag kan varmt rekommendera alla den kravlösa och kreativa upplevelsen. – Katrin Sundberg, dramatiker

Instant Playhouse var en fantastiskt rolig upplevelse, tidsbegränsningen gör att att man själv och alla deltagare är ovanligt öppna och villiga att kasta sig ut. Att få jobba för ett osjälviskt mål gör dessutom att helgen känns extra meningsfull.
– Jenny Andreasson, regissör

Snart kör vi igen! Är du intresserad av att medverka?

Skicka i så fall ett mail till ansokan@playhouseteater.se och skriv Instant Playhouse i ämnesraden. I mailet, berätta lite kort om dig själv och vad du skulle vilja bidra med i projektet.

Skapandet av Instant Playhouse 2024

Häng med in bakom kulisserna och se hur det gick till när 2024 års upplaga av Instant Playhouse skapades!

SE FILMEN

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Löpande information om kommande föreställningar, events, rabatter, specialinbjudningar mm!

Prenumerera