Instant Playhouse för välgörande ändamål

Instant Playhouse

Teater på rekordfart – för välgörande ändamål

Sedan februari 2016 går projektet Instant Playhouse av stapeln en gång om året på Playhouse Teater. Upplägget är lika enkelt som hisnande:

Fem dramatiker, fem regissörer, ett gäng skådespelare, ett liveband och ett stort produktionsteam får det gemensamma uppdraget att inom loppet av 24 arbetstimmar skriva, repetera in och ha premiär på fem helt nya pjäser!

Vad är Instant Playhouse?

Här får både publik och medverkande uppleva ett lekfullt, spontant teatersammanhang där dramatiken är så rykande färsk som den bara kan bli. Dramatikerna skriver pjäserna dag 1 och dag 2 är det premiär! De fem korta pjäserna spelas ihop som en föreställning, totalt tre gånger.

Nästa Instant Playhouse går av stapeln våren 2024 – håll utkik efter mer info framöver! 

Arbetet sker ideellt för samtliga medverkande och vi skänker biljettintäkterna oavkortat till välgörande ändamål. 2016 genererade Instant Playhouse 185.000 kr till Röda Korset och 2017 kunde vi skänka 332.200 kr till Läkare Utan Gränser, med hjälp av 150.000 kr från finansmannen Roger Akelius. 2018 fick vi med Roger Akelius stöd ihop totalt 509.290 kronor till UNICEF och 2019 samlade projektet helt på egen hand ihop 266.835 kr till SOS Barnbyar! När Instant gick av stapeln för femte gången i februari 2020 landade slutsumman på hela 600.000 kronor med hjälp av Roger Akelius dubblering av biljettintäkterna! Pengarna gick till Läkare Utan Gränser. 2021 ställde vi in projektet pga coronapandemin, men återkom sen med förnyad kraft i april 2022 då vi samlade ihop hela 1.100.060 kr till Sverige för UNHCR! Våren 2023 var Rädda Barnen mottagare av biljettintäkterna, och med hjälp av dubblering från en stiftelse landade summan på 466.840 kr. Totalt har Instant Playhouse hittills samlat ihop nästan 3,5 miljoner kronor till välgörande ändamål!

Vill du vara med?

En helg per år går vårt projekt Instant Playhouse av stapeln. Då är vi runt 50 personer som kastar oss ut och inom loppet av 36 intensiva och lekfulla timmar skapar fem helt nya (korta) pjäser tillsammans! Vi gör det för att ha roligt, föra samman folk i nya konstellationer, få jobba spontant, prestigelöst och lustdrivet och för att kunna bidra till något gott tillsammans. Medverkan sker ideellt för samtliga och biljettintäkterna doneras oavkortat till välgörande ändamål.

Vilka personer/yrkesroller behövs i projektet?

Dramatiker, regissörer, skådespelare, kostymör, scenograf, musiker, rekvisitör, fotografer, kommunikatörer och ett gäng ovärderliga produktionsassistenter som hjälper till med allt möjligt praktiskt. Du som är kunnig inom scenteknik, scenljus eller ljudteknik kan säkerligen också bidra med mycket värdefullt. Alla involverade medverkar på ideell basis, vilket gör att varenda krona från biljettintäkterna kan skänkas till välgörande ändamål.

Hur är det att medverka i Instant Playhouse?

Såhär säger Katrin Sundberg & Jenny Andreasson som medverkade 2017:

Att medverka i Instant var otroligt roligt och utmanande. Känslan av att bara kasta sig ut och lita på att spjället inte rostat igen, var underbar. Inga krav från någon kanal eller producent bara jag, en förutsättning och tre skådespelare att ta hänsyn till. Att sedan höra sin text och senare få se hur någon annan tolkat den var ytterligare en kick. Jag kan varmt rekommendera alla den kravlösa och kreativa upplevelsen. – Katrin Sundberg, dramatiker

Instant Playhouse var en fantastiskt rolig upplevelse, tidsbegränsningen gör att att man själv och alla deltagare är ovanligt öppna och villiga att kasta sig ut. Att få jobba för ett osjälviskt mål gör dessutom att helgen känns extra meningsfull.
– Jenny Andreasson, regissör

Snart kör vi igen! Är du intresserad av att medverka?

Skicka i så fall ett mail till ansokan@playhouseteater.se och skriv Instant Playhouse i ämnesraden. I mailet, berätta lite kort om dig själv och vad du skulle vilja bidra med i projektet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Löpande information om kommande föreställningar, events, rabatter, specialinbjudningar mm!

Prenumerera