Teater för skolor i Stockholm

PLAYHOUSE FÖR SKOLOR

Skolföreställningar på dagtid för gymnasie- och folkhögskolan

På utvalda vardagar kl. 14.00 spelar vi teater för en ungdomspublik. Just nu – speluppehåll.

Välkomna till Playhouse!

På utvalda vardagar kl. 14.00 spelar vi teater för en ungdomspublik. För 100kr per elev får ni, utöver själva föreställningen, även ta del av lärarmaterial och möjlighet att boka efterföljande samtal med skådespelarna. På vårt Instagramkonto, @skoolhouseteater, fylls det hela tiden på med material om föreställningen och om teatern som medium.

För att boka biljetter till dig och dina elever så kontaktar du Ella Bäckman via mail, eller om du har frågor, via telefon. Hon kommer att hjälpa dig med bokning, betalning och hon skickar också över lärarhandledningen. Det går jättebra att ta kontakt även om du inte vet om du kommer att boka, svar på frågor finns också!

Ella Bäckman
ella.backman@playhouseteater.se
+46 (0)70-407 85 95

Jag vill veta mer
Camp Siegfried av Bess Wohl på Playhouse Teater

Camp Siegfried

Den 15 november 2023 hade vi premiär för CAMP SIEGFRIED hos oss på Playhouse. En teaterföreställning för gymnasiet och folkhögskolan som behandlade historia och samhällskunskap. Föreställningen beskrevs såhär:

Blottläggande drama om människans desperata trevande efter identitet

Ett sommarläger för ungdomar på Long Island. Hon är sexton, han sjutton. Bandet spelar, ölen flödar. Romantik, spänning och åtrå ligger i luften. Hon älskar latin och poesi. Han är mer jordnära, stark och händig. Deras ögon är blå och eldflugorna surrar i sommarnatten.

Den här pjäsen baseras på ett verkligt sommarläger där tusentals tysk-amerikanska ungdomar spenderade sina somrar mellan 1936 och 1945 (då FBI stängde ner lägret). Syftet var att lära ut nazistisk ideologi, stödja Tyskland och säkra den ariska rasens fortlevnad i USA, Tyskland och världen.

Vad tar föreställningen upp?

Camp Siegfried är i grunden en kärlekshistoria där två unga, förvirrade människor söker kärlek, bekräftelse och, nästan viktigast av allt, en identitet. Men lägrets kamratskap går hand i hand med grupptryck och höga ideal som lovar ett gott liv om man lever för det rätta. Den tydliga fienden och starka ideologin blir en perfekt plantskola för fascister. En effektiv radikaliseringsmaskin med sektliknande inslag. Här är det på gränsen till omöjligt att slå sig fri och tänka för sig själv.
I en annan miljö hade hon och han kanske bara fått vara två unga kärlekstörstande och sökande människor. Men i lägret fostras de till en perfekt kugge i det nazistiska maskineriet, för parallellt med pjäsens gripande kärlekshistoria löper den nazistiska indoktrineringen.

Som lärare kan du styra in samtalet på frågor och tankar om nazismens historia, om förintelsen och om de skeenden och ideal som låg till grund för utvecklingen av den nazistiska ideologin. Men  diskussionerna kommer också dra åt fler håll än de historiska. Eftersom vi får lära känna två unga nazister så kan du lätt föra in samtalen på vilket sätt gruppdynamiker och samtal som förs runtomkring en påverkar ens världsuppfattning. Ni kan prata om vilka krafter eleverna tror att de påverkas av idag och om de tror att karaktärerna de såg på scenen är onda eller goda, eller ingetdera? Samtalet kan glida in på huruvida någon ser mönstren upprepa sig i dagens samhälle eller om de tror det är omöjligt att något liknande skulle hända igen?

Lärarmaterial?

Tillsammans med pedagogerna på Sveriges museum om Förintelsen har vi tagit fram ett material för att hjälpa dig orientera dig i samtalen med eleverna efter föreställningen. En del i arbetet kan vara att besöka Sveriges museum om Förintelsen som slår upp sina portar på Torsgatan i Stockholm den 21 juni 2023. Där kan ni boka ett besök antingen samma dag som ni kommer till oss på teatern, eller vid ett helt annat tillfälle. I lärarmaterialet hittar du, utöver en kort sammanfattning av det politiska läget i USA under andra världskriget och information om hur Sverige såg ut under samma period, ett referensbibliotek, en essäuppgift och en bank av diskussionsfrågor.

Vill du veta mer?

Om du är nyfiken på föreställningen och vill boka in dina elever, eller om du har frågor om något så kontakta Ella Bäckman. Hos henne finns även svar på frågor kring Kulanpremien, om lärarmaterialet och om hur du får kontakt med Sveriges museum om Förintelsen för att boka ett besök där.

Var? 
Playhouse Teater på Drottninggatan 71A.
När? 
Spelades i november 2023.
Pris? 
100kr per elev, medföljande lärare/skolpersonal gratis. Godkända för Kulanpremien. 
Ålder? 
Från 15 år. 
Spellängd? 
90 min, ingen paus. 
Platser i salongen? 
205. 
Rullstolsplatser?
 4.
Eftersnack? 
Ja, om ni vill!

På scen: Pierina Rizzo och Elias Elling.
Manus: Bess Wohl.
Regi: Elin Skärstand.
Översättning: Bengt Ohlsson.

Med stöd av: Region Stockholm, Stockholm stad, Kulturrådet och Svante Bergströms teaterstiftelse.

Jag vill veta mer
Mlimas Berättelse av Lynn Nottage

Mlimas Berättelse av Lynn Nottage

Foto: Mats Bäcker

Ladda ner högupplöst bild
Red Speedo av Lucas Hnath

Foto: Carl Thorborg

Ladda ner högupplöst bild
Gränser på Playhouse Teater

Foto: Baldur Bragason

Ladda ner högupplöst bild

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Löpande information om kommande föreställningar, events, rabatter, specialinbjudningar mm!

Prenumerera